Çek Cumhuriyeti Başvurusu
Çek Cumhuriyeti Başvurusu
ÇEK CUMHURİYETİ VİZESİ
Çek Cumhuriyetine seyahat etmek isteyen şahıslar Türkiye’de bulunan Çek Cumhuriyeti
Konsoloslukları’na başvuru gerçekleştirerek gerekli evrakları teslim ettiği takdirde ve uygun görülmesi
durumunda ülkeye geçiş izni alabilirler.
Çek Cumhuriyeti shengen sözleşmesinde yer alan ülkelerden
olduğu için schengen vizesi ile ülkeye giriş sağlanabilinir.
Çek Cumhuriyeti Konsoloslukları’ndan
alınacak vizelerde schengen vizesidir.
Bu sebeple seyahatler bu ülkeden başlamak koşulu ile diğer
SCHENGEN ÜLKELERİNE GEÇİŞ SAĞLANABİLİNİR.
ÇEK CUMHURİYETİ İÇİN VİZE BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIR?
Çek Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen şahıslar seyahat tarihinden en az 3 ay önce en geç seyahat
tarihine 15 gün kala vize başvurularını gerçekleştirmiş olmalıdır.
15 günden daha az süre kala başvuru
yapan şahıslar için vize işlemleri sonuçlanana kadar seyahat biletlerinin yanmasına neden olabilir.
Konsolosluklar vize onaylama işlemlerini 15 gün içerisinde yapmaktadır.
Bireysel durumlarda bu süre
30 güne, istisnai durumlarda 60 güne kadar uzatılabilir.
Çok girişli vize hamilleri ancak vizelerinin
geçerlilik süresi en az 6 ay ise, mevcut vizelerinin sona ermesinden önce başvuru yapabilirler.

Çek Vizesi İşlemleri
Çek Cumhuriyeti Vizesi Nasıl Alınır?
Çek Cumhuriyeti’ne yapacağı seyahati 90 günü aşmayacak olan vatandaşlarımızın C sınıfı yani kısa dönem Çek Cumhuriyeti vizesi alması gerekir.
Bu başvurular için kişinin şahsen dış temsilciliklerle irtibata geçmesi mümkündür.
Ancak evrakların düzenlenmesinin belli kurallar çerçevesinde olmasının zorunluluğu, kriterlerin ve liste içindeki evrakların çokluğu, prosedürlerin hassasiyet gerektiren karmaşıklığı ve vize reddi alanlar için ödenen ücretlerin iadesinin olmaması gibi nedenlerden dolayı genelde visa center aracılığıyla başvuru gerçekleştirilmektedir.
Kişiler kendi ikamet ettikleri ilde bulunan yetkili visa center ile gereken tüm evrakları düzenleyebilir, şehir değiştirmeye gerek kalmadan evrakları yetkililere postalayabilir ve gereken tüm konularda bilgi alabilirler.
Seyahat için düşünülmüş ve planlanmış olan süre ile vize için alınan geçerlilik süresinin örtüşmemesi durumunda kişinin otel rezervasyonlarını ve bilet tarihlerini öne sürerek değerlendirmenin yeniden yapılması ve vizenin yeniden yapılandırılması için dilekçe ile itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
Örneğin ticari bir organizasyona dahil olmak için Çek Cumhuriyeti ticari vizesi alacak olanların vizesinin organizasyon tarihini kapsamaması durumunda bu organizasyonun daveti ve Çek Cumhuriyeti’nden alınan davetiye mektubu öne sürülerek vize tarihleri değiştirilebilir. Bu gibi itirazlar için yine visa center çalışanları gereken hizmeti sağlamaktadır.
Çek Cumhuriyeti vize başvuru sonuçları almayı bekleyenlerin merak edeceği bir diğer konu da başvurunun sonuçlarının ne zaman öğrenileceğidir. Bu süre başvurulmuş olan vizenin türüne ve talep edilen süreye göre değişiklik gösterir.
Ayrıca Çek Cumhuriyeti turist vizesi içerisinde de belirtmiş olduğumuz gibi çalışanların tatilleri, yoğunlukları önemli bir etmendir. Kısa süreli vizelerde 15 iş günü, uzun süreli vizelerde 1 ay öncesinde Ayrıca Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli evraklar hazırlanmış ve teslim edilmiş olmalıdır.
Ancak bu noktada bilinmesi gereken başvurular sonuçlanmadan hiçbir rezervasyonun satın almaya dönüştürülmemesi, ret halinde satın aldığınız bilet ve otel odalarının maliyetinden hiçbir kurumun sorumlu olmayacağıdır.
Başvuru yapacak kişiler için istenen pek çok evrak olabilir. Ancak türe göre değişiklik gösteren ve en elzem olanlardan biri Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu olmaktadır. Bu form online linkler üzerinden incelenebilir, visa center ya da dış temsilciliklerden ise temin edilebilir.
Vize merkezlerinde formun doldurulması hakkında destek sağlanabilir ancak formun şahıs tarafından tamamen güncel bilgilerle doldurulması ve kişinin kendi imzasını taşıması gerektiği unutulmamalıdır.
Başvurular için önemli olan bir diğer belge de davet mektubudur. Çek Cumhuriyeti ziyaret vizesi ya da Çek Cumhuriyeti ticari vizesi alacak vatandaşlarımızın öncesinde onaylı ve kriterlere uygun bir davet mektubu alması şarttır.
Bu noktada ise bilinmesi gereken kişinin beraberinde seyahat edeceği kim varsa, her biri için ayrı ayrı davet alınması gerektiğidir.
2014 senesi itibariyle Schengen üye ülkelerinin aldığı karara göre tüm Schengen vize başvurusu türleri için parmak izi alınması yani biometrik veri kaydı oluşturulması zorunludur.
Bu kayıtlar VIS sistemi içerisinde tutulmakta ve istisna durumlar haricinde 5 senede bir yenilenmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında yeni bir parmak izi verilmesi işlemi gerekli değildir ancak ilk başvurularda ve 5 sene aralıklı başvurularda parmak izinin verilmesi için randevu alınması zorunludur.
Çek Cumhuriyeti vize başvurusu parmak izi verilmesi için kendi bölgenize hizmet veren visa center çalışanları aracılığıyla randevu alınması gerekir.
Başvuru yapan kişi Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu bir vatandaş ise Türkiye oturum iznini istenen evraklara ilave etmelidir.
Burada bilinmesi gereken ise vizenin sonlanma gününden sonra bu oturum izninin en az 3 ay daha geçerli olmasına dikkat edilmesi gerektiğidir.
Başka bir ülke üzerinden Schengen vizesi almış olan vatandaşlarımız bu ülke üzerinden bölgeye giriş yapmak kaydıyla sonrasında Çek Cumhuriyeti’ne de seyahat edebilirler.
Yalnızca vizenin alındığı kategoriye uygun şekilde seyahatin tamamlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Visa center ile yapılan başvurular yalnızca kısa süreli Çek Cumhuriyeti vizesi için verilebilmekte, uzun süreli izinler, oturum ve çalışma izni gibi 90 günü aşan vizeler için şahsen ve direkt Konsolosluk ve Büyükelçilik ile görüşme yapılmalıdır.
Bu vizeler D sınıfı yani ulusal vize olarak adlandırılır ve Çek Cumhuriyeti oturum izni gibi uzun süreli olarak verilen izinlerdir. Evrakların düzenlenmesi aşamasında ise visa center aracılığıyla gereken bilgileri alabilirsiniz.
Tüm bu aşamaların olumlu yanıt alması ve vizenin alınmış olması ülkeye girişi garanti etmez. Havaalanı üzerinden yapılan ülke girişlerinde birtakım sorularla karşılaşabilir ve yetkililerin aldığı cevaplardan tatmin olmaması durumunda sınırdan geçemez, ülkeye geri gönderilebilirsiniz.
Bu sebeple rezervasyon çıktısı gibi Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için istenen evraklar içerisinden bazılarını yanınızda bulundurmanızı öneririz.

Çek Cumhuriyeti Başvurusu
Çek Cumhuriyeti Başvurusu S.S.S
Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusu bizzat mı sunulmalıdır?
Kısa süreli Çek vizeleri için vize başvuru sahibi yetkili vize başvuru merkezlerine bizzat başvurmalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi başvurusu ne zaman yapılmalıdır?
Kısa süreli vize başvurusu için planlanmış olan seyahatin başlanmasından en fazla 3 ay en az 15 gün öncesinde yapılmalıdır. Bireysel durumlarda süre 30 güne, istisnai durumlarda ise 60 güne kadar uzatılabilmektedir. Çok girişli vize sahipleri ise vizelerinin geçerlilik süresi en az 6 ay ise vizeleri sona ermeden önce başvuru yapabilirler.
Çek Cumhuriyeti vizesi alındığı nasıl öğrenilir?
Vizenin gözden geçirilmesi sonrasında bilgiler başvuru yapılan diplomatik temsilci tarafından verilecek. Bilgi sadece başvuru yapmış kişiyle ya da kişinin vekalet verdiği kişiye verilebilecektir. Başvuru ile alakalı gerekli olan sonuç bilgilerinin nasıl alınacağı ile alakalı detaylar, başvuru yapılan konsolosluk görevlisinden öğrenilebilir.
Çek Vize Ücreti sayfamızı ziyaret ediniz.